Επίσκεψη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κων/νου Μουτζούρη στην Χίο

 

Τριήμερη επίσκεψη στην Χίο πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου , Κωνσταντίνος Μουτζούρης, κατά την άφιξή του  ενημερώθηκε από τους τέσσερις Αντιπεριφερειάρχες της νήσου σχετικά με τα ζητήματα που υπάρχουν ενώ  συνοδευόμενος από τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Παντελή  Μπουγδάνο, ο Περιφερειάρχης  οργάνωσε και συμμετείχε σε συναντήσεις κατά τις οποίες εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να προσθέσουν τις απόψεις τους για τον περιφερειακό σχεδιασμό και να οριστούν καθοριστικά σημεία παρεμβάσεων για το μέλλον της Χίου.

Ο  κ. Μουτζούρης επιβεβαίωσε τη στήριξη της Χίου στη σθεναρή αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής στη δημιουργία νέων δομών στο Βόρειο Αιγαίο και φυσικά του δόθηκε η δυνατότητα, σε συναντήσεις του με φορείς,  εκπροσώπους των χωριών Συκιάδας και  Λαγκάδας, να μεταφέρει την διαφωνία του ίδιου και της Περιφερειακής Αρχής και ως προς το νεότερο σχεδιασμό δημιουργίας δομής στην περιοχή Παχύ, ως συνέπεια της αταλάντευτης θέσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στις συναντήσεις του με υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε Χίου ο Περιφερειάρχης  εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την πορεία των έργων που υλοποιούνται από την Περιφέρεια στη Χίο, εικόνα που του μεταφέρθηκε και από το σύνολο των συναντήσεων του. Στη συνάντησή του  με τον Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρματζη συζητήθηκαν εκτενώς τα ενταγμένα και υπό ένταξη έργα του πρωτοβάθμιου ΟΤΑ του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο  περιηγήθηκε στο αρχαιότερο θεραπευτήριο του Αιγαίου, το Λωβοκομείο, διαπιστώνοντας τους κινδύνους από τη χρόνια στασιμότητα ενός  σπουδαίου  μνημείου της Χίου. Με εκπροσώπους του Κοφινά συμφώνησε την ενεργή εμπλοκή της Περιφέρειας στην υπόθεση, προτείνοντας στην Ιερά Μητρόπολη Χίου την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Λωβοκομείου με δέσμευση από μέρος του, πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας μπορούν να αναλάβουν στη συνέχεια την δέσμευση πιστώσεων για την ανάδειξη του μνημείου. Στην προτεραιότητα που οφείλεται να δοθεί στο Λωβοκομείο συμφώνησαν και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της Χίου που πήραν μέρος στη συζήτηση.

Ο Περιφερειάρχης  επισκέφθηκε επίσης τα γραφεία της «Όμικρον», άκουσε με ικανοποίηση τον εκπρόσωπο των «Φίλων Μονοπατιών Χίου», κ. Γ. Χαλάτση να εκφράζει την ευαρέσκεια του για τη συνεργασία με την Περιφέρεια στην πολύ σημαντική προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης των μονοπατιών της Χίου και δήλωσε αρωγός στις προσπάθειες των εθελοντικών ομάδων του νησιού.

Στα Καρδάμυλα πραγματοποιήθηκε  συνάντηση του Περιφερειάρχη με εκπροσώπους της περιοχής και  αφουγκράστηκε την αγωνία τους για την πληθυσμιακή συρρίκνωση της βόρειας Χίου, δηλώνοντας  πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης με τον εφοπλιστικό κόσμο της περιοχής για την από κοινού σύνταξη και οικονομική στήριξη ενός συνολικού σχεδιασμού για την περιοχή. Επιπλέον ο Περιφερειάρχης  συμφώνησε  για την εκπόνηση μελέτης εξακρίβωσης των υδατικών αποθεμάτων της Βορειοανατολικής Χίου, από την οποία θα καθοριστεί η τύχη πιθανής ολοκλήρωσης του φράγματος Σαραπιού.

Στη Βολισσό ο Κ. Μουτζούρης επέλεξε να αφουγκραστεί τις εμπειρίες για τις συνθήκες επιβίωσης νέων επαγγελματιών της Βορειοδυτικής Χίου κι είχε την ευκαιρία να πάρει μέρος σε μια ζωντανή συζήτηση, πέρα από το πρωτόκολλο, δεσμευόμενος να υπάρξει εκ μέρους του άμεση συνέχεια, καθώς διαπίστωσε πως υπάρχει ακόμα η κρίσιμη μάζα για την προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής.

Στο πρόγραμμα του ο Περιφερειάρχης ενέταξε και συναντήσεις με εκπροσώπους της διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου Χίου και τους επαγγελματίες της τουριστικής ζώνης του Καρφά.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι επαφές με τους φορείς και τους κατοίκους της Χίου θα συνεχιστούν, παρά τη διαπίστωση του σεβασμού τους στο έργο της Περιφερειακής Ενότητας. Ο αναγκαίος σχεδιασμός προϋποθέτει εντατική διαβούλευση και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και στις επόμενες επισκέψεις στη Χίο.»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.